Entra

Support: Mother Jack
Torsdag 23 oktober kl 19.30
Victoriateatern »
Köp biljetter på Kulturcentralen eller på Tickster »

Under första hälften av 90-talet blev Entra en nära nog ikoniserad grupp som nådde en unik konstnärlig position matchad av ytterst få svenska grupper före dem. Bandet blev en avgörande inspirationskälla för många av dåtidens unga musiker.

Entras musik hade många karakteristika. Gruppen tycktes upplösa gränserna mellan komplex komposition och intuitiv improvisation. Man hade ett helt eget och markant gruppsound samtidigt som musikerna var ytterligt personliga i sitt uttryck. De var virtuosa instrumentalister, men gav samtidigt en stark, rytmisk och intensivt extatisk upplevelse till sin stora lyssnarskara.

Under de år som så gått har gruppens medlemmar alla utvecklat de mest fascinerande uttryckssätt och skilda ingångar till musik och i dagens skandinaviska improvisationsmusik är de alla nyckelfigurer.

20 år efter att Entra upplöstes uppstår gruppen igen, enbart för denna höst. Rika på erfarenheter, egenartat specialiserade och med särpräglad och omsorgsfullt utvecklad personlig estetik tar sig dessa fem tonkonstnärer åter an den musik och det glädjefyllda samarbete som för dem alla varit en essentiell jordmån ur vilken så mycket av stark musik genom åren grott och vuxit.

Staffan Svensson – trumpet
Thomas Gustafsson – saxofoner
Harald Svensson – klaviatur
Anders Jormin – bas
Audun Kleive – trummor

www.xgac.se/jormin/ »
www.audunkleive.com »
www.harald.just.nu »
www.staffansvensson.com »

Kvällen inleds med duon Mother Jack som består av Casey Moir på sång och slagverk samt Johan Moir på kontrabas. Gruppens berättelser rör sig vigt över raka melodier, pulserande rytmer och dynamiska överraskningar.

casey.moir.se »