Martin Jutéus /solo-piano + Isabell Gustafsson-Ny.
► Inkonst, Bergsgatan 29
► Tisdag 22 mars. Dörrar 19.00, på scen 19.30.
►Entré: 80 kr, Medlem: Jazz i Malmö och Inkonst 60 kr, student: 40 kr. Biljetter inom kort.
Isabell Gustafsson-Ny är pianist och kompositör uppvuxen i Gagnef, numera med bas i Stockholm. Under året har hon turnerat som keyboardist med Sara Parkmans hyllade skiva Vesper, samt skrivit musik till det musikdramatiska verket ’Till det som alltid funnits’ i Ställbergs Gruva. 2016 gav hon, tillsammans med sitt band, ut skivan Isabells sekt – Kalejdoskop. Nu är hon återigen aktuell med ny, egen musik och släppte i april 2020 det efterlängtade albumet Rotsystem. Skivan utsågs bland annat till Årets nykomling av tidningen Lira.
Rotsystem är ett album om platser och hemman som dröjer sig kvar.
Med förgreningar till frijazz, visa, kammarmusik och pop utforskar albumet betydelsen av hemmaplatser och rötter som förankrar oss i jorden, historien och vidare in till varandra.
Isabell Gustafsson-Ny / piano, komposition och text
Vilhem Bromander ersätter Emil Skogh på kontrabas denna kväll
Emma Augustsson / röst och cello
Lisa Grotherus / klarinetter
Simon Andersson / trummor
Pelle Westlin / saxofon

Pianisten och kompositören Martin Jutéus bjuder denna solokonsert på musik från sitt kommande debut soloalbum ”The poet speaks” (2022) bestående av egna kompositioner och arrangemang av musik som för honom representerar glöden för sitt kreativa skapande. Albumet är en poetisk självbiografisk skildring i ett eko av de senaste åren som pressade samman en pandemi med ett nyblivet faderskap. Martin Jutéus har utvecklat en helt egen spelstil och sätt att komponera och improvisera. Med ett lyriskt och poetiskt uttryck hittar han sin egen väg med drömmarna i den klassiska romantiken och med en naiv lekfullhet och nyfikenhet som för tankarna till Paul Bley och John Lewis.

I september 2021 släptes titelspåret ”The poet speaks” i en första singel från skivan i form en animerad musikvideo tillsammans med animatören Angelina Petrovic. Musikvideon finns också att se i en del av en utställning filmer på Digitaliseum i Malmö.

”Den här skivan var en fröjd att höra!! Med ett suveränt anslag får Martin fram det där lilla extra i musiken. Man kan höra att musiken verkligen betyder något för honom. Den här skivan kan verkligen rekommenderas!” – Jan Lundgren

Martin Jutéus (1987) uppvuxen i Stockholm och tog sin kandidatexamen från musikhögskolan i Malmö 2016. Är sedan dess en mycket aktiv pianist på scenerna kring Malmö och Köpenhamn. I andra sammanhang syns han ibland annat i jazzkvartetten IDKA jazz med saxofonisten Ida Karlsson. Som konstnärlig ledare driver Martin Jutéus också kvartetten LUMI och pianotrion Jutéus 3 som flitigt syns på de mindre jazzklubbarna i Malmö.

Foto Isabell av Maria Leck. Foto Martin av Fredrik Weerasinghe