Miriam Aïda – One
Torsdag 12 maj kl 19.00 (dörrar från 18.00). Palladium
BiljetterEntré: 240 kr, Student: 150 kr, Medlem Jazz i Malmö: 200 kr, Medlem Mix Musik: 200 kr, Pensionär : 200 kr
Miriam Aïda – ONE Musik som kryssar från den amerikanska kusten, navigerar i det karibiska havet och vidare ner till Brasiliens vackra stränder. Från hamn till hamn, New Orleans, Kingston, Havanna, Salvador… för att samla rytmerna som slagit rot och grott ur den transatlantiska slavhandeln och spirat i den Nya Världen. Bolero, Samba-Soul, Roots Reggae, Afoxé, Kubansk Rumba, Gospel, Brasiliansk Marcha-Rancho, Jazz, R&B…olika vackra uttryck med gemensamma rötter som förgrenat sig och koloniserat hela planeten. Miriam har tillsammans med Mats Andersson på akustisk gitarr, Ola Bothzén och Finn Björnulfson på slagverk lyst på Sveriges musikscen och släppt flera prisbelönta skivor. En sammansvetsad grupp som ständigt tänjer på gränserna och som kan konsten att bygga världar med sin musik och publik. Förra albumet Loving the Alien har rosats för sina säregna tolkningar av David Bowies musik och albumet blev nominerat till Manifestgalans pris ”Årets Rytm” 2019 och tog gruppen till scenerna och festivalerna i Sverige, Danmark, Finland och till David Bowie Festival i Dublin. Denna gången expanderar de sin palett med fler färger och tar med Simon Peterson på kontrabas och Johan Olsson på dragspel och klaviatur när de dyker ner i afro-musikens olika uttryck för att korsbefrukta, smälta samman och experimentera. En friktionsfri resa mellan olika groover, stilar och språk med afro-musiken och ett karaktäristiskt gruppsound som röd tråd. Musiken som ett uttryck för frihet, ett starkt verktyg för bygga gemenskap, skapa en identitet som rymmer både rötter, förändring, smärta och livsglädje. Ännu en gång vänder och vrider Miriam på det bekanta för att söka nya perspektiv med tolkningar av bl.a Beyonce, Nina Simone, Silvio Rodríguez, Bob Marley, Nelson Cavaquinho, H.E.R, Stevie Wonder, Chico Buarque, Bill Withers… Miriam

har blandad bakgrund (Sverige/Marocko) och från scenen bygger hon broar till en gemenskap med sin publik som sträcker sig förbi nationalitet, kultur, språk, färg, genus och religion. Intimt, ärligt och alltid groovy!

Presenteras i samarbete mellan Jazz i Malmö, Mix Musik, Musik i Syd och Palladium.
På scen
Miriam Aïda: sång
Mats Andersson: gitarrer
Johan Olsson: dragspel & klaviatur
Simon Peterson: bas
Finn Björnulfson: slagverk
Ola Bothzén: slagverk

Kort Bio: Miriam Aïda har släppt nio album i eget namn och har turnerat i Skandinavien, Europa, Brasilien och Japan. Miriam och hennes grupp med Mats Andersson, Ola Bothzén och Finn Björnulfson har varit med i Sveriges Televisions program Allsång på Skansen (2006 & 2011), medverkat på SVT ́ s Luciafirandet, SVTs program Sverige och Go’ kväll. 2012 tog hon emot priset ”ÅRETS ARTIST” på Folk & VärldsmusikGalan med motiveringen: ”En mångsidig artist, färgstark, egensinnig, djärv och personlig. En vinnare som vrider och vänder på det välbekanta och skapar nya perspektiv för oss alla.” 2015 fick hon Manifestgalans pris ”ÅRETS RYTM” för sin skiva Afro Samba Orchestra – É de Lei! 2019 blev albumet Loving the Alien nominerat till Manifestgalans pris ”ÅRETS RYTM”. Våren 2022 har Miriam roll i Malmö Operas produktion Dead or Alive – en av media rosad nyskriven musikal av Patrick Rydman, Martin Schaub och Mats Kjelbye. Som krönikör (LIRA, Ystad Allehanda, P2 Jazzradion), programledare och producent för Sveriges Radio P2 LIVE är hon idag en intressant och rosad kulturprofil. 2017 fick hon hedersuppdraget att intervjua Polarpristagaren Wayne Shorter på PolarPrize/PolarTalks. Med sin stora passion för Brasiliansk musik har tillsammans med sina medmusiker Mats Andersson, Ola Bothzén och Finn Björnulfson gjort turné i Brasilien, samarbetat med några av Rio de Janeiros toppmusiker och delat scenen med några av Brasiliens största artister som Hermeto Pascoal, Badi Assad, Paulo Braga och gitarrmästaren Marco Pereira.

Tillgänglighet i lokalen
Palladium har rullstolsplatser och hörslinga. För mer detaljer läs på Palladiums hemsida.

Pressbild: David Pamph