Historik

Kort om Jazz i Malmös historia

STARTEN 1975 –  EN AMBULERANDE TILLVARO

Det började med en större jazzfest på Swing Inn den 14 december 1975.  Alla spelade gratis och Siljabloo var en hårt anlitad solist. Nära tusen personer i publiken. Njut av programmet. 

Jazzfesten gav en grundplåt när konserterna drog igång på Club Bohemia på Regementsgatan 4 våren 1976 med band som Nexus och En XII Skåne (sedemera Tolvan big band) och internationella köpenhamnare som Johnny Griffin och Dexter Gordon.

Efter några år tog sig föreningen vidare till Restaurang Syd på Gamla Väster, ett genuint ölcafé i hörnet Västergatan och Mäster Johansgatan, trångt och lagom stökigt och perfekt för jam med eget huskomp.

Läs grundaren Teds betraktelse (från föreningens tidning Jazz session nr 2/1982).

RESTAURANG OSCAR

Nästa anhalt blev Restaurang Oscar 1982. Inredningen gav en känsla av jaktstuga med ett älghuvud, uppstoppade rovfåglar och en stendöd räv för att skapa den rätta stämningen. Mest minnesvärd är nog konserten med Chet Baker som drog storpublik med en ringlande kö långt bort längs Södergatan. Eller då Thad Jones som firades på sin 60-årsdag med att utses till hedersordförande. Naturligtvis minns vi också lokala storheter som Anders Bergcrantz med sin första kvintett i eget namn.  Sedan följde en mycket spännande period på Swing Inn med bl a storbandsjazzens häxmästare Tolvan med saxofonisten Dave Liebman och Nexus i sitt uppmärksammade samarbete med italienske världstrumpetaren Enrico Rava.

Läs om Chick Coreas svettiga Malmödagar 1984 (du kan förstora bilden)

PÅ FREDMANS I TIO ÅR

1988 drog jazzlivet in på Fredmans, för att stanna där i hela tio år. Jazzfesten var fortfarande ett stående inslag (Läs mer om jazzfesten 1988 På scenen internationella storheter som Elvin Jones, Phil Woods, Bill Frisell, Joe Abercrombie, Joe Lovano, John Scofield, McCoy Tyner och självaste Wayne Shorter. Och naturligtvis Malmöband i mängd med idag vältablerade musiker som Peter Danemo, Maggi Olin, Cennet Jönsson, Ola Åkerman, Hans Andersson, Inge Petersson, Jerker Heijkenskjöld, PA Tollbom, Per-Anders Tengland, Anna-Mia Barwe, Janne Sigurd, Rolf Nilsson, Jacob Karlzon, Karl-Martin Almqvist, Torben Waldorff, Göran Schelin, Chico Lindwall och många många fler.

JERIKO

Sent på hösten 2000 landade vi på Jeriko på Spångatan, en äldre kyrkobyggnad som igen fylldes med musik men kanske av ett annat slag. Här firade Jazz i Malmö sina mogna trettio och här gick historien vidare med barkonserter i det lilla och experimentella formatet och större kvällar med t ex Joe Zawinul och Niels-Henning Ørsted Pedersen. Nämnas bör också de extra stora begivenheterna i fd biografen Palladiums lokaler på Södergatan där bland annat Bill Frisell fick stående ovationer. Under denna tid knöts också nära kontakter med världsmusikföreningen Mix musik.

2008 – JAZZ I MALMÖ PÅ MÅNGA SCENER

I juni 2008 lämnade Jazz i Malmö Jeriko som fast konsertlokal. Idag syns och hörs Jazz i Malmös namn på flera olika ställen i Malmö. Allt från mindre klubbar till de större scenerna som Inkonst och Palladium.